Naast mijn werk als leefstijlcoach raap ik sinds 2017 actief zwerfafval van straat en organiseer ik opruimacties als: Sportieve cleanups, ploggings, Schone singels en oevers, SUP RUN Walk. En daarbij valt mij wat op. De items die ik vind zijn stuk voor stuk allemaal producten en verpakkingen van ongezonde voeding en gewoonten. Neem nou blikjes en flessen van drankverpakkingen, allemaal suiker houdende en alcoholhoudende producten. Daarnaast vinden we ook veel wikkels van snoep en heel veel tabaksgerelateerde producten als peuken, vapes en lege sigarettenpakjes.
Ik zou bijna gaan denken dat een ongezonde leefstijl en gewoonten verband houden met zwerfafval. Zouden mensen die deze producten gebruiken ook minder aandacht voor hun leefomgeving en het milieu hebben? Zijn dit de veroorzakers van het zwerfafval probleem?
Vaak lees je dat het probleem van zwerfafval bij de mensen zelf ligt. Zij gooien de verpakkingen op de grond, zij kopen deze producten. En feitelijk klopt dat. Maar toch is deze conclusie te simpel. Want als mensen in een samenleving verblijven waar verpakkingen en Single Used Plastics overal aanwezig zijn en waar ongezonde voeding de standaard is, dan is er iets lelijk mis.
Vaak lees je dat het probleem van ongezond leven/overgewicht bij de mensen zelf ligt. Zij consumeren deze ongezonde producten, zij kopen deze producten. En feitelijk klopt ook deze stelling. Maar toch is ook deze conclusie te simpel. Want waar mensen in een samenleving verblijven waar ongezonde voeding de standaard is, dan is het moeilijk om gezond te leven.
Hoe zit dat dan?
Vaak gaat de aandacht naar fastfood en junkfood als we het over ongezond eten hebben maar het probleem is veel groter.. De voedingsindustrie maakt steeds meer
ultra-processed food. Dit voedsel is goedkoop en is in grote aantallen eenvoudig te kopen en te consumeren. De supermarkten liggen vol met ‘knutselvoer’ en deze zijn ook nog eens ruim verpakt dankzij een gulzige verpakkingsindustrie. Dat klinkt alarmerend en dat is het ook!. 79% van de voedingsproducten in de supermakt komen niet in de ‘schijf van vijf’ voor.
Lees hierover meer in de link 21 % van de voeding in supermarkten is maar gezond
Achtergrond info over ultra-processed foods. Dit zijn producten uit een fabriek, die gemaakt zijn met additieven, waaronder vaak zout, suiker, vetten, gehydrolyseerd eiwit, gemodificeerd zetmeel en E-nummers. Voorbeelden hiervan zijn producten die buiten de Schijf van Vijf staan, zoals chips, pizza of snoep. Maar ook veel producten die op het eerste gezicht gezond lijken. Zoals een bakje hummus, mueslirepen of yoghurt met bepaalde smaakstoffen.De rol van voedings- en verpakkingsindustrie is dubieus en wetgeving loopt altijd achter de feiten aan.
Onze manier van leven ligt dus op straat. Maar kan je als individu of organisatie dan echt niks zelf doen? Ja, zeker wel. Kijk maar eens op
runnerscafe.nl/projecten of lees meer blogs op deze site. Sluit je aan of neem contact op voor specifieke hulpvragen. Ik help je graag verder. Want het kan echt anders.
Tekst Ron Bekker: Leefstijlcoach/trainer, organisator & adviseur zwerf-afvalprojecten | zoals Zerowasteweek.nl Groencafe.nl Runnerscafe.nl