Overal in Nederland zien we groeiende gezondheidsverschillen. Een flink deel van de mensen heeft te maken met overgewicht, chronische ziektes en een ongezonde leefstijl. Sociale ongelijkheid draagt bij aan deze gezondheidsverschillen. In de gemeente Breda heeft zelfs 51% overgewicht (BMI 25 of hoger). Als leefstijlcoach begeleid ik mensen naar een positieve duurzame leefstijl. Maar dat valt voor velen niet mee omdat de omgeving waarin ze leven ongezond is. Uit onderzoek blijkt oa. dat maar 21 % van de producten in een supermarkt gezond zijn. Het maken van gezonde keuzes is daardoor een enorm probleem. Daarom pleit ik om in Breda en heel Nederland met een visie te komen voor een gezonde voedsel leefomgeving. Waar wordt ingezet op de toekomst van ons voedsel. ‘Een gezonde voedselomgeving voor iedereen.’
Tekst: Ron Bekker, Leefstijlcoach, bestuurslid bij natuur- en milieuvereniging Markkant Breda, organisator van sportieve opruimacties en de Zero Waste Week in Breda
www.runnerscafe.nl www.markkantbreda.nl www.zerowasteweek.nl
Alles begint met keuzes maken.
Keuzes voor een gezonde voedselomgeving, keuzes voor meer duurzaam voedsel van dichtbij, keuzes voor minder voedselverspilling en keuzes voor voedsel met minder bewerkingen. Zodat mensen in Breda (en NL) gezond voedsel (kunnen) kopen, gezond samen eten en langer gezond leven. Dat kunnen we samen bereiken. Samen met boeren, telers, supermarkten scholen, huisartsen, leefstijlcoaches, GGD , gemeente Breda( de afdelingen duurzaamheid, communicatie, economie, gezondheid, groenbeheer en armoedebestrijding), natuur en milieuorganisaties, sportclubs en alle mensen die hier in mee willen gaan. Want alles begint met keuzes maken.
Voorbeelden; Stimulering van lokale en regionale voedselproducenten, voedselbossen, pluktuinen, moestuinen, eetbare planten in openbare ruimten,kookles op school, versmarkten in alle wijken, gezonde kantines.
Vier doelen om de gezonde voedsel leefomgeving te realiseren:
1. in Breda/Nederland is de voedselomgeving gezond;
2. in Breda/Nederland eten inwoners meer duurzaam voedsel van dichtbij;
3. in Breda/Nederland verspillen inwoners, bedrijven en organisaties minder voedsel;
4. in Breda/Nederland eten inwoners meer voedsel met minder bewerkingen.
Over de hele wereld hebben steden meerjarig voedselbeleid ontwikkeld. Bekende voorbeelden zijn Toronto(Canada), Belo Horizonte (Brazilië), Milaan (Italië) en Gent (België). Bij het internationale Milan Pact voor Stedelijk Voedselbeleid zijn ruim 200 steden aangesloten. Dichter bij huis ontwikkelden Wageningen, Almere, Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Ede bijvoorbeeld al voedselstrategieën.
28 september ben ik mede-organisator en gastheer bij weer een nieuwe Groencafe editie en dan met het thema ‘Toekomst van ons voedsel’. Verschillende sprekers,visies en praktische invullingen komen voorbij deze avond. Wil je ook meepraten, kennis opdoen en gelijkgestemden ontmoeten? Meld je dan aan. Toegang is gratis, natuur- en milieuvereniging Markkant is jullie gastheer. meer info op www.markkantbreda.nl
Groencafe “Toekomst van ons voedsel”
Inloop 19.00 - start 19.30
Locatie: ‘Brandpunt’ Reigerstraat 16, Breda
Gratis toegang na aanmelding
info@markkantbreda.nl
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jou of je organisatie neem dan contact op met leefstijlcoach, adviseur en organisator: Ron Bekker ron@runnerscafe.nl
Bron en inspiratie:
https://wageningenduurzaam.nl/wageningeneetduurzaam/